Adli sicil, mahkeme kararı ile kesin olarak kişiye verilmiş olan ceza ve güvenlik tedbirlerinin listelendiği bir sistemdir. Vatandaşların devlet kayıtları altında suç kayıtları Adli Sicil Kaydı ile görüntülenmektedir. Adli sicil kaydı vatandaşlar tarafından genel olarak sabıka kaydı olarak adlandırılmaktadır. Kişinin sadece işlediği suçlar değil, güvenlik tedbirleri de adli sicil kaydında görüntülenmektedir.
Adli sicil kaydında bir suçun ya da tedbirin görüntülenmesi için mahkeme kararı ile kesinleşme şartı bulunmaktadır. Mahkeme ile kesinleşmeyen hiçbir karar sicil kaydında listelenmez. Eğer mahkeme sonucunda hükmün açıklanması geri bırakılırsa o durumda karar adli sicil kaydında görüntülenmemektedir. Çünkü hükmün geri bırakılmasında herhangi bir mahkumiyet söz konusu değildir. Bu kararlar farklı bir şekilde kayıtlarda tutulmaktadır.
Yazının İçindekiler
Adli Sicil Kaydı Sildirmek Mümkün Mü?
Adli sicil kaydının silinme durumları Adli Sicil Kanunu ile belirlenmektedir. Bu kanunda tüm hükümler açık bir şekilde gösterilmektedir. Uygulamada herhangi bir tereddüt söz konusu ise bu tereddütler Yargıtay tarafından giderilmektedir. Bu sorunların çözümü içtihat yolu ile gerçekleşmektedir. Silinme durumlar şu şekildedir.
Ceza ve güvenlik tedbirinin infazı bitmiş ise bu durumda adli sicil kaydından da silinmesi gerekmektedir. Söz konusu olan hapis cezası ise infazın tamamlandığı tarih, hapis cezasının bittiği ve tahliye olunan tarih olmaktadır. Örnek verecek olursak 2 yıl hapis cezası almış bir kişi 01.01.2017 yılında cezaevine girdiyse, adli sicil kaydı 01.01.2019 tarihinden bir sonraki gün silinmesi gerekmektedir.
Söz konusu ceza için şikayetten vazgeçme ya da pişmanlık durumlarında da adli sicil kaydı silinmektedir.
Cezaların zamanaşımı bulunmaktadır. Zamanaşımının dolmasının ardından adli sicil kaydı temizlenmektedir.
Genel af çıktı ise bu affın sonucunda adli sicil kaydı silinmektedir.
Eğer adli sicil kaydı olan bir kişi vefat ederse, bu durumda da adli sicil kaydı doğal olarak temizlenmektedir.
Sabıka Arşiv Kaydı Nasıl Sildirilir?
Adli sicil kaydı haricinde bir de adli sicil arşiv kaydı bulunmaktadır. Adli sicil kayıtlarında yukarıda belirtilen durumlarda adli sicil kayıtları silinir fakat arşiv kayıtlarında tutulmaya devam etmektedir. Arşiv kayıtlarının silinmesi için de bazı kurallar mevcuttur. Bu kurallar şu şekilde listelenmektedir.
Adli sicil kaydına alınmış ve cezası tamamlanmış vatandaşların cezaları bilindiği üzere adli sicil kaydından silinerek arşiv kaydına alınmaktadır. Arşiv kaydının silinebilmesi için 5 yıl geçmesi gerekmektedir. 5 yılın ardından adli sicil arşiv kayıtları da silinmektedir.
Eğer söz konusu mahkumiyet Türk Ceza Kanunu dışında olan kanunlar ile ceza mahkumiyetine bağlandıysa, bu durumda 5 yıl koşulu geçerli değildir. Söz konusu durumda infazın gerçekleşmesinden sonra hükümlü başvuru yapar ve mahkeme de Memnu Hakların İadesi kararı alındıysa arşiv kayıtları 15 yıl sonra silinmektedir. Memnu hakların iadesi başvurusu yapılmamış ya da sonuç olarak bu karar alınmamış ise, bu durumda arşiv kayıtları 30 yıl sonra silinmektedir.
Hükümlünün vefat etmesi durumunda adli sicil kayıtlarının silinmesi olduğu gibi, adli arşiv sicil kayıtları da silinmektedir.
Adli Sicil Kaydında Gösterilen Kararlar
- Hapis cezaları adli sicil kayıtlarında görüntülenmektedir. Tahliye durumunda tahliye kararı da yine sicil kaydına işlenmektedir.
- Hapis cezalarının infazının tamamlanması da sicil kaydında görüntülenmektedir.
- Hapis cezası ertelendiyse de sabıka kaydında görünmektedir.
- Adli para cezaları sicil kayıtlarına işlenmektedir.
- Türk vatandaşlarının farklı ülkelerde almış olduğu cezalar Türk hukuku bakımından hangi hak yoksunluklarını doğuruyor ise o hak yoksunlukları da adli sicil kaydında görünmektedir.
- Askeri cezalarda adli sicil kaydında görünmektedir.
Adli Sicil Kaydında Gösterilmeyen Kararlar
- Disiplin suçları adli sicil kaydında gösterilmez.
- İdari para cezaları adli sicil kaydında bulunmamaktadır.
- Disiplin ya da tazyik hapisleri de adli sicil kaydına işlenmemektedir.
Adli Sicil Kaydının Silinmesi için Yargıtay’ın Karar Verme Durumları
Kasten adam öldürmeye teşebbüs durumlarında arşiv kayıtlarının silinebilmesi için Yargıtay’ın karar vermesi gerekmektedir.
Resmi evrakta sahtecilik suçu ile yargılananların arşiv kayıtlarının silinebilmesi için Yargıtay’ın karar vermesi gerekmektedir.
Ateşli silah, bıçak ya da herhangi bir alet hakkında ceza alan kişilerin arşiv kayıtlarının silinebilmesi için Yargıtay’ın karar vermesi gerekmektedir.
Vergi kaçakçılığı ile ilgili ceza alan kişilerin arşiv kayıtlarının silinebilmesi için Yargıtay’ın karar vermesi gerekmektedir.
Adli Sicil Kaydı Sildirme Dilekçesi Örneği
Adli sicil kaydınızı sildirmeniz için bir dilekçe vermeniz gerekmektedir. Bu dilekçeyi çoğu kişi yazamamakta veya yanlış yazmaktadır. Bizler sizin için hazırladığımız dilekçeyi indirebilir ve sonrasında gerekli mercilere verebilirsiniz. İmzalamanız ve gerekli bilgileri doldurmanız yeterli olacaktır. Bu örnek düzenlenebilir durumda sunulmuştur. Dilerseniz boş halini indirip düzenleyebilir, kağıt üzerinde düzenleyebilir veya eliniz ile baştan yazabilirsiniz. Burada önem arz etmemektedir, ancak açık ve anlaşılır yazmanız oldukça önem taşımaktadır.
Cezanın İnfaz Edilmiş Olmasına Rağmen Adli Sicil Kaydının Silinmemesi
Ceza infaz edilmiş olmasına rağmen, adli sicil kayıtları silinmemiş ise bu durumda bir ceza avukatına başvurmak gerekmektedir. Çünkü, adli sicil kayıtlarının kendiliğinden silinmesi gerekmektedir. Adli sicil kaydının silinmesi koşulları sağlanmasına rağmen adli sicil kaydında halen görünüyor ise bu durumda Adli Sicil Kaydının Silinmesi Dilekçesi verilmesi gerekmektedir. Söz konusu dilekçe Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’ne verilmektedir. Dilekçeler PTT aracılığı ile bu kuruma gönderilebilmektedir. Böyle bir durum ile karşı karşıya kaldığınızda devlet işlerinizde herhangi bir sorun yaşamamak adına vakit kaybetmeden bir ceza avukatı ile iletişime geçmelisiniz. Söz konusu dilekçe örneklerine bakarak dilekçenizi yazabilir ve PTT ile söz konusu kuruma iletebilirsiniz.