Ramazan ayı süresince uzun saatler açlık ve susuzluğun ardından gelen Ramazan Bayramı‘nda sağlıklı beslenmek önemli. Bayramda beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgi veren Koru Hastanesi’nden Diyetisyen Melis Atay, dengeli olunması gerektiği konusunda uyardı.
En dikkat edilmesi ve unutulmaması gereken noktalardan birinin 1 ay boyunca iftar ve sahur olan öğün sayısını ve porsiyonlarının bir anda yükseltilmemesi gerektiğini söyleyen Atay, “Ancak bu durum su için geçerli değil. Su tüketimine daha da dikkat etmek gerekir. 2,5 -3 litre suyu yavaş yavaş mutlaka gün içerisine yayarak içmelisiniz.” dedi.
İlk günlerde az ve aralıklı beslenin
Bayram ile birlikte fazla yemek yeme eğiliminin görülebileceğine dikkat çeken Atay, “Bayramda eksik olmayacak tatlı ve börek gibi hamur işleri, sarmalar, dolmalar gözlerinizi büyüleyen besinlere özellikle dikkat etmek gerekir. Bayram boyunca kendinize sınır koyabilirsiniz. Özellikle ilk günlerde az ve aralıklı beslenmeye dikkat etmek önem taşıyor. Bayram boyunca tatlı, şeker, çikolata gibi besinleri bir iki tane tadabilir ve gerçekten isteyip istemediğinize odaklanabilirsiniz.” diye konuştu.
Porsiyon kontrolüne dikkat edin
Bayram ziyaretlerinin sayısı arttıkça porsiyon kontrolüne daha da dikkat etmek gerektiğini vurgulayan Atay, “Yenen besinlerin bir tabakta olması ne yediğinizi kontrol etmenizi sağlar bu yüzden tabak tabak almak yerine azar azar istediklerinizden bir tabağa koyup ne yediğinizin farkında olmanız önemli. Aile büyüklerimizin ziyaret edilmesi sırasında fazla ısrarları da beraberinde getirdiği için alınan besinleri kontrol etmekte güçlük çekebilirsiniz. Bu yüzden gün içerisinde tüketilenleri dengelemek de bir diğer dikkat edilmesi gereken noktalardan biri.” şeklinde konuştu.
Dengelemek için öneriler şöyle;
Olası kaçamak Günlük azaltılması gereken besin eşdeğeri
2 küçük Kabak/biber dolması 2 dilim ekmek+ 1yağ
4 küçük yaprak sarması 2 dilim ekmek+1yağ
2 küçük kare börek 2 dilim ekmek+1yağ
4 kaşık Kısır 2 dilim ekmek+ 1yağ
4 adet Mercimek köftesi 2 dilim ekmek+1 yağ
1 küçük kase sütlaç/muhallebi 1 süt/yoğurt + 1 porsiyon meyve
1 adet baklava gibi şerbetli tatlılar 2 dilim ekmek + 1 porsiyon meyve+ yağ
1 dilim kremalı yaş pasta 2 dilim ekmek+ 1 porsiyon meyve + 1 yağ
2 kare bittter çikolata 1 porsiyon meyve
2 kare sütlü çikolata 1 porsiyon meyve + yağ
2 top sade dondurma 1 süt/yoğurt + 1 porsiyon meyve
2 adet bayram şekeri 1 porsiyon meyve
1 simit 4 dilim ekmek + yağ