Doğum parası hakkında İnternet’te bir çok araştırma yapılıyor ve bir çok site bunlar hakkında yazılar hazırlamış durumda. Biz en güvenilir bilgileri sizler için derledik, dilerseniz doğum rapor parası hesaplama, doğum parası nedir, ne kadar alırım, hesaplama tablosu, doğum raporu kaç gün, ne zaman yatar ve nereye yatar gibi soruların cevaplarını beraber inceleyelim. Lafı uzatmadan dilerseniz aşağıdaki yazıyı okuyalım. Unutmayın ki 2019 yılında derlenmiş güncel bilgilerdir, bu yüzden bu bilgileri tereddüt etmeden kullanabilirsiniz.
Yazının İçindekiler
Doğum Parası Nedir?
Doğum parası iş görmezlik belgesi alan anneler için doğumdan sonraki belirli haftalarda işe gitmese bile alacağı ücrettir. Bunun çeşitli kategorileri olmaktadır, dilerseniz yazının devamında bunları da öğrenebilirsiniz. Sonrasında sağlık raporu alarak işyerinizde tekrardan iş başı yapabilmeniz de uygun görülmektedir. Ancak bunun bir zorunlu izin olduğunu unutmamanız gerektiğini hatırlatmama gerek yok sanırım. Eğer erken bir doğum gerçekleştirirseniz bu da sürenize eklenmektedir. Yani her türlü zorda kalmayacağınız yasalar düzenlenmiştir. Yapılan her türlü işlemde uzman hekim raporu şart koyulmuştur. Bunun yanı sıra izinli olduğunun günler dahilinde tarafınıza bir ödeme yapılmaz, fakat belli dönemlerde ki ücretinizin 2/3′ünü SGK tarafınıza “doğum parası” veya “analık geçici iş göremezliği” olarak bir ödeme gerçekleştirir.
Ne Kadar Doğum Parası Alırım?
Ne kadar doğum parası aldığınızı öğrenmeniz için farklı hesaplar yapmanız gerekiyor, çünkü kişiye özel hesaplamalar kullanılır. Peki nasıl yapılır isterseniz hemen onu anlatmadan önce ne kadar para alırsınız onu hesaplayalım. Yeni yürürlüğe girmiş bir yasa sayesinde ülkemizde doğum yapmış her kadına veya doğum yapan kişinin eşine, ülkemiz tarafından bir ücret ödenmesi uygun görülmüştür. Verilen bilgilere göre; 1. bebek için 300 TL, 2. bebek için 400 TL ve son olarak 3. bebek için 600 TL doğum yaptığınız için ücret ödenecektir. Bu ödemeler belirli bankalara yatırılmaktadır, yazımızın devamında bunlardan da bahsedeceğiz. Dilerseniz diğer bilgiler için okumaya devam edebilirsiniz.
Analık İş Göremezlik Ödeneği
Analık iş görmezlik ödeneği nedir diye düşünüyorsanız tam yerindesiniz, bu ödenek doğum yapan annelerin işe gidemediği durumlar için tasarlanmıştır. Bu ödeneği almak için bebeğinizin yani çocuğunuzun canlı olarak Dünya’ya gelmesi şart koyulmuştur. Eğer bebekleriniz canlı olarak doğmaz ise ödenek kesinlikle işleme koyulmamaktadır. Bunun bazı şartları daha vardır, dilerseniz biraz da onlardan bahsedelim. Belli olan sürenin dahilinde işyerinde çalışmamış olması gerekmektedir ve 1 yıl içinde sigorta primini bildirmiş olması gerekmektedir. Ücreti almak için analık iş görmezlik şartlarını mutlaka yerine getirmelisiniz. Bu şartlar her geçen gün değişmektedir, devletin yaptığı duyuruları sitemiz üzerinden takip edebilirsiniz. Bu yazı yeni bilgi geldikçe güncellenecektir.
Doğum Rapor Parası Hesaplama Tablosu
Bu hesapları yapmanız için e-devlet veya SGK üzerinden giriş yapmanız gerekmektedir. Yapmak istemeyenler için bazı geliştiriciler tarafından yapılan, bir hesaplama yöntemi daha vardır. Google üzerinde basit bir araştırma ile hesaplama araçlarına giriş yapabilirsiniz. Sitemizde gelecek günlerde bu hesaplama araçlarından da eklemek istiyoruz. Şu anda başka siteler üzerinden hesaplama yapmanız mümkün bir hale gelmiştir. Google üzerinde her hangi bir siteye giriş yaptıktan sonra, gün ve brüt ücretleri gibi istenen çeşitli bilgileri girdiğiniz zaman, karşınıza sonuç en kısa sürede çıkacaktır. Normalde tıkladığınız anda gösteriyor, ancak sitenin yavaşlığına göre değişebilir. Bazı zamanlarda çok kişi girdiği için, yavaşlık yaşanıyor. Ancak dediğim gibi bunu resmi siteden yapmanız daha makul ve güvenli olacaktır. Kendilerinin de belirttiği gibi bunlar resmi işlerde kanıt niteliği taşımamaktadır. Eğer kullancaksanız bir devlet kurumuna başvurmanız gerekmektedir.
Doğum Raporu Kaç Gün, Ne Kadar ve Kaç Hafta
Genellikle 8 haftalık bir izin süreniz vardır, bu süreç üzerinden diğer hesaplamalar yapılır. Yani 32 haftalık sürenin sonunda üzerine eklemeler yapılarak hesaba katılması daha doğru olmaktadır. Önce de belirttiğimiz gibi erken doğum yaparsanız günleri üzerine ekleyebilirsiniz. Hatta evlatlık edinirseniz, bunun için de bir izin alabiliyorsunuz. Tek şart üç yaşını doldurmamış bir bebeğin bir şekilde hayatta olmasıdır. Diğer bilgiler yeni yasalar ile değişebilir, şu anda en güncel durumlar bunlardır.
Doğum Rapor Parası Ne Zaman Yatar?
İnternet ve önceden bu parayı almış kişilerden öğrendiğimize göre 1 hafta ile 10 gün arasında paralar yatırılmaktadır. Ancak yapılan bu ödemeler sadece PTT üzerinden yapılmaktadır. Gelecek zamanlarda başka bankalarda kullanılabileceğini düşünüyoruz. Eğer bir değişiklik olursa, Sms ile veya devlet duyuruları bölümünden bilgilendirileceğinizden emin olabilirsiniz. Peki başka bankadan yatırılabilir mi diyorsanız, şu anda ki imkanlar ile mümkün olmadığını belirtmek isterim. Eğer sorgulamak istiyorsanız e-devlet’e giriş yaparak sorgulama işlemlerinizi güvenle gerçekleştirebilirsiniz.
Doğum Rapor Parası Nereye Yatar?
Doğum rapor parası nereye yatar diye üstte belirtmiştik. Şu anda sadece PTT üzerinden ödenen miktarlar, sizlerin eline ulaşmaktadır. Eğer sizler de yazımızı beğendiyseniz yorum yaparak bizlere destek olabilirsiniz, sağlıklı günler dileriz.
Sigorta Sorgulama ve 4A Hizmet Dökümü
Sigorta sorgulamak için bazı yöntemler bulunmaktadır, bu yöntemleri sizler için bulduk. Artık yapılan işlemlerin çoğu, hatta tamamı E-Devlet üzerinden yapılmaktadır. PTT üzerinden aldığınız şifreler ile giriş yaparak menülerden 4A Hizmet Dökümü bölümüne giriş yapmalısınız. Sonrasında nerede çalıştığınız ve diğer bilgiler önünüze gelecektir. Bu tablo yoğunluktan dolayı biraz uzun sürebilir. Ancak yoğunluk olmayınca saniyeler içinde önünüze geliyor.