Dünyanın 7 harikası ve yerleri birçok kişi tarafından araştırılan bir konudur. Dünyanın 7 harikası olduğu bilinir ancak bu 7 harika zamana içinde değişiklik göstermiştir. Dünyanın 7 harikası listesinde görülen eserler harika mimarlık ve mühendislik eserleridir. Dünyanın 7 harikası vikipedi sitesinde yazmaktadır. Daha fazla ayrıntı için farklı sitelerin ziyaret edilmesi gerekebilir.
Yazının İçindekiler
Dünyanın 7 Harikası Nedir?
Dünyanın 7 harikası konusunu iki başlık altında ele almak mümkündür. Bu iki başlık yeni ve eski olarak ayrılmaktadır. Dünyanın 7 harikasının isimleri Türkçe olarak her ne kadar bilinse de İngilizce isimlerini bilmekte fayda olacaktır. Dünyanın 7 harikası İngilizce isimleri:
- Great Pyramid of Giza
- Hanging Gardens of Babylon
- Statue of Zeus at Olympia
- Temple of Artemis at Ephesus
- Mausoleum at Halicarnassus
- Colossus of Rhodes
- Lighthouse of Alexandria
Bu isimler eski Dünyanın 7 harikası isimleridir. ‘Dünyanın 7 harikası nedir ve nerelerdedir?’ sorusu birçok kişi tarafından merak edilen bir konudur. Öncelikle dünyanın eski 7 harikası hakkında bilgi sahibi olarak daha sonra yeni olan 7 harikadan söz etmekte fayda olacaktır.
Antik Çağda Dünyanın 7 Harikası
Keops Piramidi
Keops Piramidinin tarihi MÖ 2560 yıllarına dayanmaktadır. Dünyanın 7 harikası eski olanların içinde gösterilen harikalardan biridir. Bu piramit Mısır’ın en büyük piramidi olarak bilinmektedir. Kireç taşı kullanılarak yapılan piramit eski harikalar içinde günümüze kadar gelmiş bir eserdir.
Babil’in Asma Bahçeleri
‘Dünyanın 7 harikası nerede?’ sorusu içinde en çok merak edilenlerden biri Babil’in Asma Bahçeleridir. Bu eser Antik Çağda dünyanın 7 harikası içinde yer almıştır. Ancak günümüze ulaşamamıştır. Tam yeri bilinmemek ile bile birlikte bu yapının Irak bölgesinde olduğu bilinmektedir. Babil’in Asma Bahçeleri ile ilgili herhangi bir kanıt bulunmamaktadır.
Dünyanın 7 Harikası: Zeus Heykeli
Zeus heykeli Yunanistan’da bulunan bir harika idi. Heykel tahtadan yapılarak üzerine fildişi, altın parçalar ve değerli taşlar yerleştirilmiştir. Zeus heykeli MS 391 yılında kapatılmış ve daha sonra İstanbul’a taşınmıştır. Bulunduğu yerde çıkan yangın sonucunda ise yok olmuştur.
Rodos Heykeli
Rodos heykeli Yunan mitolojisindeki güneş tanrısı Helios’un heykelidir. Limanda bulunan heykelin iki bacağının arasından gemi geçebildiği çizimler ile gösterilmiştir. Rodos heykeli milattan sonra meydana gelen bir depremde yıkılmıştır ve günümüze ulaşamamıştır.
İskenderiye Feneri
M.Ö 290 yılında Mısır’da bulunan bir yapıydı. İskenderiye Feneri, tarihte inşa edilmiş en büyük deniz feneridir. Ancak maalesef günümüze ulaşmamıştır. Bu fener 135 metre uzunluğundaydı. İskenderiye Feneri meydana gelen depremlerden dolayı yıkılmıştır.
Halikarnas Mozolesi
Dünyanın 7 harikası Türkiye’de olanlar arasında yer almaktadır. Ancak Antik Çağ döneminde bulunmuştur. M.Ö 350 yıllarında Bodrumda bulunmuştur. Kral Mausolos’un vefatından sonra eşi ve kızı tarafından bu mozole yapılmıştır. Halikarnas Mozolesi’nin bir diğer özelliği ise dünyadaki ilk mozole olmasıdır.
Artemis Tapınağı
Dünyanın 7 harikası Artemis Tapınağı Antik Çağ dönemi harikalarından biridir. M.Ö 550 yılında İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan bir yapı idi. Dünyanın 7 harikası Türkiye sınırları içinde bulunmuş olan bir diğer yapı Artemis Tapınağı idi. Artemis, Yunan Mitolojisinin av-avcılık tanrısıdır. Bu yapı tamamen mermerden yapılan bir yapıdır.
Dünyanın Yeni 7 Harikası
Chichen Itza
M.S 750-900 yılları arasında Meksika’da yapılan bir yapıdır. Itza Maya Medeniyeti tarafından inşa edilen bir şehirdir. Yapılar piramit benzeridir. Kalenin yüksekliği 24 metredir. Çevresinde toplam 91 basamak bulunmaktadır.
Kurtarıcı İsa Heykeli
‘Dünyanın 7 harikası nedir ve nerelerdedir?’ sorusunu merak edenler için bu yapılardan biri Kurtarıcı İsa Heykeli’dir.
1922-191 yılları arasında Brezilya’da yapılan bir yapıdır. Bu yapı Corcovado Dağı üzerinde yer almaktadır. Yüksekliği 710 metredir. Heykelin bulunduğu bölge Tijuca Milli Parkında yer almaktadır. Kurtarıcı İsa Heykeli her dinden insanın her sene ziyaret ettiği bir yerdir.
Dünyanın 7 Harikası: Çin Seddi
1644 yılında Çin’de inşa edilen bir yapıdır. Dünyanın en büyük savunma duvarı olarak geçmektedir. Çin Seddi aynı zamanda Gobi Çölünden geçmektedir. Uzunluğu 21.196.180 metre uzunluğundadır. Yapımı milattan önce başlamıştır. Çin Seddi Moğol ve Türk saldırılarına karşı korunmak için yapılan bir yapıdır.
Machu Picchu Antik Kenti
1450 yılında Yupangui tarafından kurulan bir yapıdır. Güney Amerika bölgesinde yer almaktadır. Bu şehir And Dağlarının birinin üzerinde bulunmaktadır. 2430 metre yükseklikte yer alan bir yapıdır. Bu şehirde 3000’den fazla basamak bulunmaktadır. Şehrin salgın hastalıklar sebebiyle boşaltıldığı düşünülmektedir.
Petra Antik Kenti
Petra Antik Kenti Ürdün’de yer almaktadır. Ürdün’e giden turistlerin mutlakla ziyaret ettiği bir yerdir. Lut Gölü ile Akabe Körfezi arasında yer almaktadır. Roma İmparatorluğu tarafından işgale uğradıktan sonra yavaş yavaş yıkılmaya ve unutulmaya başlayan bir şehirdir.
Kolezyum
Kolezyum Roma’da en çok bilinen yerlerden biridir. Filmlerdeki gladyatörlerin savaştığı bir arenadır. M.S 72 yıllarında inşa edilen yapı günümüze kadar zarar görmüş olsa da hala ziyaret edilen bir yapıdır. Kolezyum’da bazı savaşların canlandırması yapılmıştır.
Tac Mahal Anıt Mezarı
Tac Mahal herkesin duyduğu meşhur bir Dünyanın 7 harikası içinde bulunan yapıdır. Bu yapı aşk uğruna yapılmıştır. Babür İmparatorluğunun 5.hükümdarı olan Şah Cihan tarafından vefat eden eşi için yapılmıştır. Türkiye’den uçak ile Tac Mahal’in bulunduğu Agra şehrine gidilebilmektedir.