Evde fareyi nasıl yakalarız sorusunu evinde fare olup yakalamakta başarısız olanlar araştırmaktadır. Fare etrafa yaydığı pislik ve kalıntılarla sağlığı olumsuz etkilemektedir. O yüzden fare mikrobundan kurtulmak için bir an önce yakalanması gerekir. Kemirgenler grubundaki fare birçok hastalığın taşıyıcısıdır. Ayrıca dişleriyle her şeyi kemirerek etrafa zarar verir.
Evimizin davetsiz misafiri olan fareleri yakalama konusunda ipuçları paylaşacağız. Evde fare görünce paniğe kapılmadan güvenli bir şekilde fareyi evden uzaklaştırabilirsiniz. Bunun için öncelikle evde fare olduğunu anlama yollarını sizlerle paylaşalım.
Yazının İçindekiler
Evde Fare Olduğunu Nasıl Anlayabiliriz?
Evde fare var ne yapmalıyım diye evinde kara kara düşünenlerin fare olduğundan şüphelenmeden önce birçok tespiti olmuştur. Özellikle farenin sesi ve etrafa bıraktığı pislikler evde canlı fare olduğunu anlamayı sağlar. Evde fare olduğunu nasıl anlarız sorusuna yönelik diğer tespitler de şöyledir:
Leke
Fareler hızlı hareket ettiği için duvarlara, zeminlere ve halılara leke bırakır. Farenin dolaştığı noktalarda koyu lekeler olup olmadığına dikkat edin. Özellikle buzdolabının ve fırının arkası lekelerin çok olacağı bölgelerdir.
Yuva
Fareler mutlaka topladıkları kâğıt, bitki yaprakları, yumuşak malzemelerle kendilerine yuva yaparlar. Farenin yuva için seçtiği ortam genelde nemli ortamlardır. Mutfak, kiler, garaj gibi yerlere bakıp fare yuvasını tespit edin.
Koku
Fareler idrarını yaptıklarında etrafa çok güçlü amonyak kokusu yayarlar. En çok kokunun geldiği yeri takip edin. Örneğin evinizde evcil hayvan varsa mutlaka o kokunun geldiği yere doğru gidecektir. Fareyi bulsanız bile o koku uzun süre kalır.
Fare Nasıl Yakalanır?
Fareler kemirgenler grubundaki memeli bir hayvandır. Farklı türleri olan farenin her cinsi hem insanlara hem de eşyalara zarar verir. Fareler genellikle aç kaldığında insanları uykudayken ısırabilir. Tükürüğündeki uyuşturucu etki nedeniyle ısırık etkisi hissedilmez. Eve giren fareyi yakalamak zordur ancak bunun için bazı çözüm yolları vardır. Evde fare nasıl yakalanır derdine son verecek yöntemler şu şekildedir.
Fare Kapanı
Evdeki fareyi yakalamak için en geleneksel ve klasik yöntem elbette ki fare kapanıdır. Fare kapanını farenin olası giriş çıkış yerlerine yerleştirebiliriz. Peki, fareyi deliğinden çıkarmak için yapabiliriz? Bunun için yapacağımız şey farenin en çok hoşuna giden peynir, fıstık ezmesi, çikolata, kuru üzüm, evcil hayvan yemi gibi yiyecekleri fare kapanına yerleştirmektir. Fare bu yiyeceklerin kokusunu duyar duymaz saklandığı yerden çıkacaktır. Ancak fareyi canlı yakalamak için kafes tipi fare kapanlarını kullanmak fareye zarar vermeyecektir.
Kedi
Kedilerin farelerin doğal avcıları olduğunu bilmeyen yoktur. Fareler evde bir kedinin varlığını fark ederse hemen kaçmak isteyecektir. Özellikle farelerin bulunduğu bölgelere kedi kumu koymak fareyi evden kaçırmaya yardımcı olacaktır.
Fındık Faresini Nasıl Yakalarız?
Özellikle bayanlar evde fare var diye oldukça strese ve sıkıntıya girerler. Bu yüzden çevreye sorup soruşturup birçok yönteme başvururlar. Herkesin cevabını çok merak ettiği ve işine oldukça yarayacak fındık faresi nasıl yakalanır ve fareyi zararsız yakalama yöntemlerini öğrenelim.
Elektronik Tuzaklar
Evde fare yakalama konusunda elektronik tuzaklar yeni uygulanan bir yöntemdir. Esasında bu tuzaklar ülkemizde çok rağbet görmese de özellikle yurt dışında sıklıkla tercih edilmektedir.
Zehirli Buğday (Önermemekteyiz!)
Bahçeli evlerde oturanlar fındık faresinden oldukça muzdariptir. Evde fare nasıl yakalanır acaba diye fareyi yakalamaya çalışan insanlar zehirli buğdayları farenin girip çıktığı köşelere ve diplere serpmektedir. Bu yöntem denenmiş ve sonuç veren bir yöntemdir.
Evinizi Farelerden Korumak İçin Alternatif Yöntemler
Evde fare olduğundan kesinlikle eminsiniz ve bilindik yöntemler işe yaramadı mı? Evde fare yakalamak ile ilgili oldukça işe yarayacak diğer alternatif yöntemler ise şöyledir:
Soğan
Farelerin giriş yerlerine soğan koyulursa fare kokusundan rahatsız olarak içeri giremez. Soğanın yaydığı koku fareyi çok irrite eder ve fare asla soğanın yanına yaklaşamaz. Bu yüzden farenin girebileceği yerlere soğan koymakta fayda vardır. Bu yöntemin mutlaka denenmesi gerekir.
Naftalin
Maden kömürünün damıtılmasıyla billurlaşıp beyaz renk alan naftalinin kendine has ağır bir kokusu vardır. Bu yüzden farelerin naftalinle arası hiç iyi değildir. Evde fare nasıl tutulur derseniz evin birkaç bölgesine naftalin koymayı denemelisiniz.
Fare Spreyi
Fare spreyi fareleri ortamdan uzaklaştıran ve kolayca yakalayabilmeyi sağlayan kuvvetli bir kimyasal ilaçtır. Ancak bu ilacı kullanırken çok dikkatli olunması gerekir. İlacı farenin bulunduğu bölgelere sıkmadan önce eldiven ve maske kullanılmalıdır. Ayrıca evden 1 saat uzaklaşmak şarttır.
Aluminyum Folyo
Evde fare nasıl yakalanır diye kara kara düşünüyorsanız alüminyum folyo yöntemini uygulayabilirsiniz. Farenin giriş çıkış noktalarına alüminyum folyo serin. Farenin bu maddeyi hiç sevmediğinden eve bir daha yaklaşmadığını göreceksiniz.
Nane yağı
Farelerin korkulu rüyasından biri de nane yağıdır. Nane yağını pamuklara dökün ve farelerin geçiş güzergâhlarına yerleştirin. Fare bu kokuya kesinlikle dayanamayıp kaçmak isteyecektir. Buna ek olarak saksıda yetiştirilen fesleğen de iyi bir fare kovucudur.
Karanfil
Evde fare nasıl yakalanır konusunda diğer çözüm önerilerinden bir de karanfildir. Her derde deva olan karanfilin fare yakalama konusunda da kabiliyetleri vardır. Farelerin kokusunu duyunca uzaklaştıkları maddeden biri de karanfildir. Farenin girdiği yerleri tespit ettikten sonra her girdiği yere 4-5 tane karanfil koyun. Fare karanfil kokusunu alır almaz oradan hemen kaçacaktır.