En çok stres yaratan sindirim problemlerinden bir tanesi olan kabızlık, günlük yaşamını da oldukça etkilemektedir. Kabızlığın birçok nedeni bulunmaktadır. En bilinen nedenleri ise kötü beslenme, hareketsiz olma ve strestir. Altta yatan farklı sağlık sorunları da olabilmektedir. Hayat kalitesini düşüren bir rahatsızlık olması sebebi ile tedavi yöntemleri herkes tarafından merak edilmektedir.
Yazının İçindekiler
Kabızlık Nedenleri Nelerdir?
Kabızlığın nedenleri tam olarak tespit edilememektedir. Yeterli sıvı alınmaması ve de hareketsiz yaşam en bilinen nedenleri olsa da genel olarak kabızlık nedenleri şu şekildedir.
- Metabolik ve sindirim sistemi ile ilgili hastalıklar,
- Divertikülit, Crohn gibi bağırsak hastalıkları,
- Hormonal değişiklikler,
- Kullanılan ilaçlar kabızlığı neden olabilmektedir.
Bunların yanı sıra hamilelik döneminde de kabızlık çok sık rastlanılan bir durumdur. hem hormonların etkisi hem de rahmin büyümesi kabızlığa sebep olabilmektedir.
Kabızlık Tanısı
Kabızlığın kesin bir şekilde tanısının koyulabilmesi için aşağıda belirtilen bulgulardan en az üçünün yaşanıyor olması gerekmektedir.
- Haftada 3 defadan daha az tuvalete çıkma,
- Güçlükle dışkılama,
- Sert dışkı,
- El ile boşaltıma destek,
- Bağırsağın tam boşalamaması,
- Makatta gerginlik hissi,
- İrritabl bağırsak sendromunun bulunmaması.
Kabızlık şikayeti olan kişilere kan testleri ve de dışkı incelemesi yapılmaktadır.
Kabızlık Nasıl Geçer?
Kabızlığın geçmesinden daha çok kabız olmamak için yenilen yiyeceklere dikkat edilmeli ve uygun diyet uygulanmalıdır. Bunun yanı sıra bol sıvı almak da gerekmektedir. armut, erik, kayısı gibi lifli gıdalar kabızlığa iyi gelmektedir. Ekmek tüketimi kabızlığı arttırabilmektedir. Bu nedenle beyaz ekmek yerine tahıllı ekmek tercih edilmelidir. Bebeklerde de kabızlık sık rastlanılan bir durumdur. bebeğe yağ ile masaj yapmak ve egzersiz bebeklerin kabızlık sorununa iyi gelmektedir. Aynı zamanda ek gıdaya geçtikten sonra lifli gıdalar ve çorba gibi sıvı yiyecek ve içeceklere zeytinyağı damlatmak en çok kullanılan ve işe yarayan yöntemler arasında yer almaktadır. Bitki çayı da kabızlığa iyi gelmektedir. Özellikle bal damlatılan bitki çayları çok daha iyi gelmektedir. 1 yaşından küçük bebeklere bal verilmemesi gerekmektedir.
Kabızlık Tedavi Yöntemleri
Kabızlığın tedavisinde genel olarak beslenme düzenlenmesi yapılmaktadır. Öncelikle kabızlığın nedeni tespit edilmekte ve bu nedenlere uygun tedavi yöntemleri denenmektedir. İlaç tedavisinden cerrahi operasyona kadar birçok tedavi yöntemleri bulunmaktadır. doğal tedavi yöntemleri ise şu şekildedir.
- Kuru kayısı, kuru incir, kuru erik kabızlık sorununa çok iyi gelmektedir.
- Akşamdan suda bekletilen 4-5 adet kuru kayısının sabah yenmesi ve bekletilen suyun da içilmesi kabızlığa oldukça iyi gelen bir yöntemdir.
- Yeterli miktarda su içmek ya da maden suyu içmek bağırsakları çalıştırmaktadır. Limonlu su da denenecek yöntemler arasında yer almaktadır.
- Egzersiz yapmak özellikle hareketsiz olan insanlar için kabızlığa en iyi gelen doğal yöntemlerden bir tanesidir. düzenli yürüyüş yapmak kabızlığı ortadan kaldırmaktadır.
- Kafein sindirim sistemindeki kasları çalıştırmaktadır. Bu nedenle kabız olan kişilere kahve içmesi önerilmektedir. Hem bağırsak hareketlerini kolaylaştıran kahve hem de tuvalette çekilen acıyı da en aza indirmektedir.
- Probiyotik yoğurtlar kabızlık için en çok önerilen besindir.
- Probiyotik vitamin hapları ya da küçük bebekler ve çocuklar için şurupları da doktora danışarak kullanılabilmektedir.
- Nane çayı kabızlığa iyi gelmektedir. İçerisinde yer alan mentol kasları gevşetmekte ve bağırsak hareketlerini kolaylaştırmaktadır.
Sosyal ve özel hayatı oldukça olumsuz etkileyen kabızlık küçük bir bebekten, yaşlı bir insana kadar herkesi rahatsız eden bir problemdir. Öncelikle doktora danışarak tedaviden önce kabızlık nedenlerinin tespit edilmesi gerekmektedir.