‘Karanfil çiçeğinin bakımı nasıl olur?’ sorusu özellikle çiçek bakmayı seven kişiler tarafından merak edilen bir konudur. Karanfil özellikle hoş kokusu ile dikkat çeken bir çiçektir. Yılda 2 kez çiçek açması ile de daha hoş bir görünüme ve güzelliğe sahip olmaktadır.
Çiçek bakmak her ne kadar kolay bir iş gibi görünse de bakılacak çiçek hakkında bilgi sahibi olmakta her zaman fayda olacaktır. Çünkü en önemli durumlardan biri çiçeklerin sulanma zamanıdır. Kimi çiçekler suyu severken kimi sevmeyebiliyor. Bu durumda çiçeklerinize zarar verebilir. Aynı şekilde gün ışığı konusu da oldukça önemlidir.
Yazının İçindekiler
Karanfil Çiçeği Bakımı
Karanfil bakımı yapmak içinde bilgisi olmayan kişilerin kesinlikle araştırma yaparak bilgi edinmesi gerekmektedir. Her çiçeğin bakımı farklı olduğu gibi karanfilinde bakımı farklıdır. Karanfil çiçeği bakımının nasıl yapılacağı hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir. Böylelikle çiçeğinizin ömrünü sağlıklı bir şekilde uzatmanız mümkün olacaktır. Karanfil bakımı:
- Karanfil için özel bir toprak seçimine gerek yoktur. Karanfil hemen hemen her toprakta yetişebilmektedir. Ancak seçilecek olan toprağın pH değerinin 5,5 olması gerekmektedir
- Karanfilin dikildiği toprak humus ile beslenirse daha verimli olmaktadır
- Karanfilin dikildiği toprağın güneş gören bir yerde olması gerekmektedir
- Özel karanfiller kışın -40 dereceye kadar dayanıklılık gösterebilmektedir
- Solmaya başlayan karanfillerin kesilerek yeni karanfillere yer açmak gerekmektedir
- Karanfil suyu çok fazla sevmez, nemine dikkat ederek sulamak gerekmektedir
- Toprak kuruyana kadar yalnızca yaprakları sulanabilir
- Karanfilin budanması ilkbahar mevsiminde yapılması gerekmektedir
- İlkbaharda uzayan saplar kesilir ise daha iyi saplar çıkacaktır
Saksıda Karanfil Bakımı
Karanfil genellikle bahçe çiçeği olarak tercih edilse de saksıda yetiştirmek isteyende çok sayıda kişi vardır. Evde bakılacak olan karanfil içinde çok iyi bir bakım gerekmektedir. Saksıda karanfil bakımı nasıl yapılır?
- Saksıda yetiştirmek isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli nokta saksı seçimidir
- Saksının altı delikli olmalıdır, aksi halde sulandığı zaman çiçeğin çürümesine sebep olabilir
- Saksıda yetişen karanfil çiçeğinin de toprağının humus ile beslenmesi faydalı olacaktır
- Saksıda karanfil bakımı nasıl yapılır sorusu araştırılırken en çok merak edilenlerden biri konum konusudur. Çiçeğin evde bol güneş gören bir yerde durması gerekmektedir.
- Çok ışık alması çiçeğin verimini düşürecektir, az ışık alması ise karanfilin gelişimini yavaşlatır
- Saksıda bakılacak olan karanfillerin yazın belirli saatlerde gölgede olması gerekmektedir
- Budama işlemi devamlı olarak yapılmamalıdır. Aksi halde çiçeğin kalitesi düşebilir.
Kuruyan Karanfil Nasıl Canlandırılır?
Karanfil çiçeklerine ne kadar iyi bakılırsa bakılsın bazı sebeplerden dolayı kuruması mümkün olabiliyor. Kuruyan karanfilleri canlandırmak için çözümler bulunuyor elbet. Kuruyan karanfil çiçek bakımı nasıl olur:
- Kuruyan karanfili saksıdan çıkararak kuruyan köklerin temizlenmesi gerekmektedir. Daha sonra başka bir saksıda gübreli toprak ile birlikte saksıya yerleştirilmelidir ve can suyu eklenmelidir.
- Böceklenme sorunu için çok iyi bir çözüm olan sigara külünü deneyebilirsiniz. Sigara külünü çok olmamak kaydı ile çiçeğin olduğu toprağa koymanız yeterli olacaktır.
- Çiçeğin köklerine buz koyarak üzerine sıcak su dökün. Bu işlemi aralıklar ile yaparak karanfil çiçeğinizi sağlığına kavuşturabilirsiniz.
Kuruyan karanfilleri canlandırmak için bu yolları deneyerek güzel kokulu çiçeğinize kavuşabilirsiniz.
Yediveren Karanfil Bakımı
Yediveren karanfil bakımı için farklı bir yol izlemeye gerek yoktur. Yediveren karanfil bakımı içinde saksıda bakılacak ise önemli olan saksı seçimidir. Bunun haricinde önemli olan bir diğer nokta ise toprağın humus ile beslenmesi ve son olarak da yeterli ışık ve güneş alması gerekmektedir.
Evde Karanfil Bakımı
Evde karanfil bakımı için öncelikle bakacak olduğunuz karanfile uygun yeterli ışık ve güneş alacak bir yer seçmeniz gerekmektedir. Bunun yanı sıra çiçeğe uygun bir saksı ve toprak ile karanfil çiçeğinize sağlıklı bir şekilde bakabilirsiniz.
Karanfil çiçeğine bakarken bahçede olduğu gibi saksıda da çok fazla su vermemekte fayda olacaktır. Karanfil çiçekleri suyu fazla sevmemektedir. Toprağı kuruduğu zaman suyunu vermek en doğrusu olacaktır.
Kokulu Bodur Karanfil Bakımı
Kokulu bodur karanfiller sıcağa ve soğuğa dayanıklı çiçeklerdir. Bu çiçekler susuzluğa oldukça dayanıklıdır. Kokulu bodur karanfil bakımı:
- Şubatı ayı başında kokulu bodur karanfil budaması yapılabilir
- Güneşli ve yarı gölge alan alanlarda dikilmesi gerekmektedir
- Ortak verimli topraklara dikilebilmektedir
- Düzenli olarak sulamak çiçeğin gelişimini güzel etkiler. Ancak susuzluğa dayanıklı bir çiçektir
- Çiçeği sularken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri dipten sulanmasıdır. Yapraklara ve gövdeye su değdirmeden sulamak daha iyi olacaktır
- Toprak kurumadan çiçeği sulamak faydalı olmayacaktır
- Yaz aylarında sıvı gübreleme yapılmalıdır.
Kokulu bodur karanfil bakımı oldukça kolaydır. Belirli noktalara dikkat edildiği takdirde sağlıklı bir şekilde çiçeğinizi yetiştirebilirsiniz.
Karanfil Nasıl Yetiştirilir?
Karanfil dikiline kadar uygun hava sıcaklığı olan ortamlarda tutulmalıdır. Yazın yapılan karanfil dikimlerinde metrekare başına 35-40 karanfili geçmeyecek şekilde dikim yapılır. Karanfilin dikileceği toprakta pH değerine mutlaka bakılmalıdır. Aksi halde karanfilden verim alınamayacaktır. Karanfil bakımı nasıl yapılır video anlatımları da çokça bulunmaktadır. Bu videolar sayesinde de kolaylıkla bilgi edinebilirsiniz.
Karanfil Çiçeği Güneş Sever Mi?
‘Karanfil bakımı nasıl yapılır?’ sorusuna yanıt arayan kişilerin merak ettiği bir diğer konu ise karanfil çiçekleri güneşi sever mi sorusudur. Karanfil çiçekleri genel olarak güneşi seven çiçeklerdir. Güneş gören yerde bulunması çiçek için faydalı olacaktır. Ancak yaz aylarında bütün gün güneş gören bir yerde olması çiçeğe zarar verecektir.
Karanfil Nasıl Budanır?
Karanfil budaması oldukça kolay bir işlemdir. Genel olarak ilkbahar mevsimi tercih edilir. İlkbaharda uzayan saplar kesilir ise yerine daha uzun saplar çıkacaktır. Karanfilin budanması çiçeği daha sağlıklı yapacaktır. Yeni uzayan karanfil saplarının yandaki sapları 5 santimetre yukarıdan koparabilirsiniz. Böylelikle açacak olan çiçeklerin yerini hazırlamış olursunuz.
Karanfil Saç Bakımı Nasıl Yapılır?
‘Karanfil ile saç bakımı nasıl yapılır?’ sorusu son zamanlarda oldukça merak edilen bir konudur. Karanfilin saça oldukça faydası vardır ve bakımı oldukça kolaydır.
Karanfil ile saç bakımı: Karanfilleri bir su içine koyarak kaynatılması gerekmektedir. Kaynattıktan sonra bir kavanoza koyarak ılımasını beklemesiniz. Daha sonra mümkünse sprey olarak kullanabileceğiniz bir şişe içine koyarak saç diplerinize uygulayabilirsiniz.
‘Karanfil ile saç bakımı nasıl yapılır?’ sorusuna cevap bulduktan sonra bilinmesi gereken bir konuda bu bakımın faydasıdır. Karanfil bakımı ile kişilerin saçları daha güçlü, sağlam olacaktır. Aynı zamanda daha fazla saç çıkarak saçlarınız gürleşecektir.