Kefir çok eski zamanlardan beri insanlar tarafından bolca tüketilen, keçi veya inek sütü ile imal edilen bir içecektir. Bir çok faydası olduğu için doktorlar tarafından önerilmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi içilmesinde ki en büyük sebep olarak görülüyor. Peki dillere destan kefir nasıl yapılır? kefir nedir ve kefirin faydaları nelerdir isterseniz beraber göz atalım.
Yazının İçindekiler
Kefir Nedir?
Süt ürünlerinin arasına giren kefir, hafif ekşimsi tadı ile yararlı bakterilerden oluşur. Yapılan bir araştırmaya göre, yarım kaşık kefir de 50 milyona yakın probiyotik bakteri vardır. Eğer sizlerde sağlıklı bir yaşam sürdürmek istiyorsanız, mutlaka evinizde kefir bulundurmanız gerekmektedir. Yani demem o ki günlük olarak tüketmeniz sizin yararınıza olacaktır.
Evde Kefir Nasıl Yapılır?
Kefir yapmak sanıldığı kadar zor bir iş değildir. Hatta yoğurt ile yapılışı neredeyse aynıdır da diyebiliriz. Peki kefir nasıl yapılır lafı uzatmadan konumuza geçelim. İlk olarak bir yerden kefir taneleri edinmeniz gerekiyor. Ancak unutmamanız gerekiyor ki bunların oldukça kaliteli olması çok önemlidir. En büyük faktör kefir taneleridir.
Kefir Yapımı İçin Gerekenler
Kefir yapımı için 2 litre keçi veya normal satılan süt, 50-70 gr arası kefir mayası tanesi, camdan üretilmiş bir kavanoz ve her hangi bir ince süzgeç gerekmektedir. İsteğe göre tatlandırıcı da kullanabilirsiniz. Ancak biz katkı maddesi kullanmadan doğal bir kefir yapmak istiyoruz. Bunun için sadece üstte anlattığım şeyler yeterli olacaktır. İsterseniz hemen yapımına geçelim.
Sütü bir tencereye alıp kaynatmamız gerekiyor, sonrasında ise temiz bir yerde soğutmaya bırakmalıyız. Sonrasında oluşabilecek kaymakları kaşık yardımı ile üzerinden alıyoruz. 21 – 24 derece civarına kadar soğuduğunda mayasını içine koyabiliriz. Kavanoza alarak üzerini de bir bez ile kapatarak beklemeye başlıyoruz, bu süreç biraz uzun sürüyor. Tamı tamına 19 – 20 saat civarı bekliyoruz. Edindiğimiz süzgeç yardımı ile süzmemiz gerekiyor, sonrasında bir kavanoza veya içecek kabına koyarak gelecek zamanlarda içmek üzere buzdolabına koyabilirsiniz.
Kefir Ne Zaman İçilmeli?
Kefir akşam saatlerinde ve aç karnına içildiği zaman ishal yapabilir. Bunun için öğlen saatlerinde içmeniz en uygun zaman olacaktır. Hemde yediklerinizi sindirmeniz konusunda sizlere yardımcı olacaktır.
Kefirin Faydaları
- Sindirim sistemini düzene sokup güçlendirir,
- Tansiyon ve benzeri hastalıklarda direnç sağlar,
- Enerji verdiği söylenmektedir,
- Kilo verirken ve diyet listenizde mutlaka kullanabilirsiniz,
- Uykularınız düzensiz ise içerek uyumanıza yardımcı olabilirsiniz,
- Daha genç ve daha dinamik olmanıza olanak sağlar,
- Vücuttaki ltihapları temizler,
- Sinir sistemini güçlendirmenize yardımcı olur,
- Kalp sağlığınıza katkıda bulunarak, kalbinizi düzene sokar.
Kefir Mayası Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Laktik asitten oluşan kefir mayası probiyotik bir bakteridir. Yani kefirin ham maddesi olan kefir taneleri bu maddelerden oluşmaktadır. Eğer sizlerde evinizde doğal olarak kefir yapmak istiyorsanız bu tanelerden edinerek yapabilir ve gönül rahatlığı ile içebilirsiniz. Aklınıza takılan yorumları yazmaktan çekinmeyin.