Bu makalemizde sizlere orta kulak iltihabı neden olur ve orta kulak iltihabı nasıl geçer hakkında bilgiler verdik, detaylar yazımızda. Akur otidis media yani orta kulak iltihabı, içerisinde duymayla ilgili küçük kemik yapılarını (örs, üzengi, çekiç) barındıran orta kulak bölümünün enfekte olması şeklinde tanımlanabilir.
Orta kulak iltihabına genellikle bakteriler ve virüsler neden olur. Özellikle daha önce dış kulak iltihabı yaşayan kişilerde orta kulak iltihaplanması daha sık meydana gelir. Bu nedenle kirli su barındıran deniz ve havuz gibi alanlara girmeden önce mutlaka bazı önlemlerin alınması gerekiyor. (Kulak dış, orta ve iç olmak üzere toplamda 3 bölümden oluşur.)
Yazının İçindekiler
Orta Kulak İltihabı Belirtileri – Yetişkinler
- Kulakta şiddetli ağrı
- Kulaktan sarı ya da şeffaf renkte bir sıvı gelmesi
- Kulaktan kanlı sıvı gelmesi
- Yüksek ateş
- Geçici sağırlık ya da az duyma
- Baş dönmesi
- Kulaklarda çınlama
- Halsizlik ve uykusuzluk
- Denge kaybı
- İshal
- İştah kaybı
- Mide bulantısı kusma
Orta Kulak İltihabı Belirtileri – Çocuklar
- Kulakta şiddetli ağrı
- Kulaktan kötü kokulu sıvı gelmesi
- Kulağı çekiştirme ya da dokunma hissi
- Huzursuzluk, uykusuzluk
- Denge kaybı
- İştahsızlık
- Baş ağrısı
- 38 derecenin üzerine çıkan ateş
- Duymakta güçlük çekme
Orta Kulak İltihabı Tanısı Nasıl Konur?
Çoğu zaman doktor tarafından yapılan muayene tanı konması için yeterli olur. Hekim, otoskop adı verilen bir alet yardımı ile kulağın iç bölümünü kontrol eder. Bakteri ya da virüsten kaynaklı olarak iltihap oluşmuş ise kulak zarında kızarıklık ve şişme meydana gelir. Bu durum, tanı konması için yeterli bir bulgu olarak kabul edilir. Ayrıca östaki borusunda meydana gelen tıkanma ve kulak zarında içe doğru bir çökme hali de gözlemlenir.
(Orta kulak iltihabı için kulak burun boğaz doktoruna gidilmelidir.)
Orta Kulak İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?
Hastanın durumunda farklı bir sorun olmaması halinde antibiyotik ile tedavi protokolü uygulanır. Aynı zamanda ağzı kesici ilaç kullanımı ile hastanın şikayetleri giderilmeye çalışılır. Aynı zamanda bazı aneljezik ilaçların kullanımı da tedavi kapsamında gerekebiliyor. Çünkü bu iltihap pek çok hastada yüksek ateşe de sebebiyet verebiliyor. Tedavide kullanılacak ilaçlar hastanın şikayetlerine göre hekim tarafından belirlenerek reçete edilir.
(Orta kulak iltihabı bulaşıcı değildir. )
İlerleyen vakalarda kulak zarının delinmesi riski de ortaya çıkabiliyor. Bu durumda açılan bir kesi ile iltihabın boşaltılması gerekiyor. Bu işlem aynı zamanda kronikleşmiş olan kulak zarı iltihabı durumunda da yapılabilir. Basit bir cerrahi işlem olduğundan hastanın klinik istirahatine gerek olmaz. Bu arada bazı hastalarda herhangi bir ilaç kullanımına gerek olmayabiliyor. Çünkü iltihap kendiliğinden de geçebiliyor. Bunun için 2 haftalık bir süre gerekiyor.
(Orta kulak iltihabı her iki kulakta da meydana gelebildiği gibi sadece tek kulakta da oluşabilir. )
Orta Kulak İltihabı Ağrısı Nasıl Geçer? Evde Yapılabilecekler
- Sıcak Kompres
Sıcak su torbası ile kulağa belirli aralıklarla kompres yapmak ağrının şiddetinin ciddi düzeyde azalmasını sağlayabilir.
- Anne Sütü
Kulağa 1 saatte 1 defa anne sütü damlatmak da işe yarayan yöntemler arasında yer alıyor. Ancak düzenli olarak saat başı süt damlatılması gerektiğini belirtelim.
- Sarımsak
Zeytinyağı içerisine çok ince dilimlenmiş sarımsağı koyun. Zaytinyağını çok hafif ılıttıktan sonra kulağın içerisine birkaç damla damlatın. Ağrının kesilmesini sağlaması biraz zaman alabilir. Gün içerisinde bu yöntemi 2 defa uygulayın.
(Kış ayları ve ilkbahar mevsimi orta kulak iltihabının daha sık yaşandığı dönemlerdir. )