Bu yazımızda arsa ve ev sahiplerinin oldukça fazla karşılaştığı sorunlar hakkında bir yazı hazırlamak istedik. Parsel nedir, pafta nedir, konut alan nedir ne demektir, imar detaylı parsel nasıl sorgulanır gibi bir çok konuya el attık. Tüm detayları yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz. Yada aşağıdaki içindekiler kısmından istediğiniz bölüme atlayarak kullanabilirsiniz.
Yazının İçindekiler
Parsel Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Parsel toprak parçasıdır. Bu toprak parçasının üzerinde tek bir yapı yapılacak şekilde parçalara ayrılarak düzenlenmesiyle parsel oluşmaktadır. Parselin sahibi tek bir kişi olabileceği gibi birden fazla kişinin de parsel sahibi olabilmesi mümkündür. Aynı zamanda parsel sahibi olabilmek için gerçek kişi olma şartı da yoktur. Tüzel kişiler de parsel sahibi olabilmektedir. Parsel de günlük hayatımızda pek fazla kullanmadığımız bir emlak tabiridir. Parselin iki çeşidi mevcuttur. Bunlar imar parseli ve kadastro parselidir.
Üzerlerinde imar yapılabilecek parsellere imar parseli denilmektedir. Kadastro Kanunu’na göre kadastro adası içerisinde bulunan ve bağımsız şekilde yer almakta olan parsellere kadastro parseli denilmektedir. İmar ve Kadastro parsellerinin gerekli incelemelerden geçtikten sonra düzenlenmiş ve imara açılmaya izin verilmiş olması şartı aranmaktadır.
Konut Alanı Nedir? Ne Demektir?
Konut alanı, adından da anlaşılacağı üzere bir bölgede veya yerleşim alanında konut kullanımı için ayrılan ve planlanması yapılmış olan yerleri ifade etmektedir. Konut alanı ile ilgili hükümlerin yönetmeliğin 12. Maddesinin 3. Bendinde yer aldığını da belirtmek gerekmektedir. Konut alanı yerleşme ve gelişme alanı dediğimiz kısımlarda konut kullanımına yönelik planlanan alanlardır.
Öte yandan yol boyunca ticaret bölgesi olarak teşekkül etmiş parsellerin gürültü ve kirlilik oluşturmadan, imalat yapmadan vatandaşların günlük ihtiyaçlarını karşılayacak terzi, kuaför, lokanta, pastane, manav, anaokulu ya da kreş gibi yerlerin hizmet verebileceği görülmektedir. Aynı zamanda yol boyu ticaret bölgesi olarak biçimlendirilmiş yerlerde konut kullanımına ayrılmış parsellerde yurt, kurs, anaokulu, konut, ticari otopark, sosyal ve kültürel tesis gibi işletmeler müstakil olarak yapılabilmektedir.
Ticari Alan İmarı Nedir? Neler Yapılabilir?
İş merkezleri, ofis ya da büro, çarşı, çok katlı mağazalar, kamuya ait ya da özel katlı otoparklar, alışveriş merkezleri, otel ve diğer konaklama tesisleri, sinema, tiyatro, müze, kütüphane, sergi salonu gibi sosyal ve kültürel tesisler, lokanta, restoran, gazino, düğün salonu gibi eğlenceye yönelik birimler, yönetim binaları, çok katlı otopark, banka, finans kurumları, yurt, kurs, dershane, özel eğitim ve özel sağlık tesisleri gibi ticaret ve hizmet sektörüne ilişkin yapılar yapılabilen alanlar ticari alan olarak belirtilmektedir. Ancak bu alanlarda katlı otopark, özel eğitim veya özel sağlık tesisi yapılabilmesi için uygulama imar planında bu amaçla değişiklik yapılarak ticaret kullanımından çıkarılması gerekmektedir.
Rekreasyon Alanı Nedir? Kamulaştırılır Mı? Neler Yapılabilir?
Rekreasyon kelimesi farklı anlamları içerebilen kökeni Latince olan bir kelimedir. İlk anlamına bakıldığı zaman insanların boş zamanlarını eğlence ve spor gibi etkinliklerle gönüllü olarak geçirmesidir diyebiliriz. Diğer anlamı ise bir bölgeyi insanların eğlenmesi ve dinlenebilmesi amacıyla uygun hale getirmektir. Bu çerçeve içerisinde rekreasyon alanının anlamını da yerleştirirsek taşlar daha güzel yerine oturacaktır.
Rekreasyon alanı vatandaşların faydalanabilmesi amacıyla ayrılan oyun bahçesi, çocuk bahçesi, dinlenme, piknik, eğlence ve gezinti yapmak için ayrılan yeşil alanlardır. Bunun dışında otopark, lokanta, gazino, çay bahçesi, kahvehane, büfe, cafe, botanik ve hayvan bahçeleri,metropol ölçekteki fuar, bölgesel parklar, golf, tenis, yüzme gibi faaliyetlerin yer aldığı yerler de rekreasyon alanı içerisinde sayılmaktadır. Rekreasyon alanında yapılacak yapıların emsalinin 0,05’i geçememektedir. Aynı zamanda yüksekliği de 6,50 üzerinde yapılamamaktadır. Bunun dışında sığınaklar yapılmasında sorun bulunmamaktadır.
Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır?
Parsel sorgulama işlemi iki şekilde yapılabilmektedir. İster gerekli devlet dairelerine giderek ister de TKGM (Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü) sayfasına girerek parsel sorgulama işlemi yapmak mümkündür. TKGM ile parsel sorgulamak istediğiniz zaman karşınıza ilk önce onay metni gelmektedir. Bu onay metnini geçtikten sonra karşınıza büyük bir harita çıktığını görürsünüz.
Haritanın yan kısmında idari kısmının altında il, ilçe, mahalle, ada ve parsel gibi isimlerin yazdığı bir tablo görürsünüz. Buradan sorgulamak istediğiniz bilgileri yazarak rahatça işleminizi yapmanız mümkündür. Aynı zamanda idari kısmın hemen yanında taşınmaz no yer almaktadır. Buradan bu işlemi de yapabilirsiniz. Öte yandan analiz ve diğer işlemler başlığı altından coğrafi ve adres sorgulaması yapabilmeniz de mümkündür.
Pafta Nedir? Ne İşe Yarar?
Pafta günlük hayatımızda çoğumuzun karşısına çıkmayan bir isimdir. Bu yüzden öncelikle pafta ne demek buna değinmekte yarar vardır. Pafta büyük haritayı, planı ya da modeli oluşturan ayrı parçalardan her birine verilen bir isimdir. Kısacası paftayı arazilerin küçültülmüş planı olarak düşünmek mümkündür. Pafta çizimi harita mühendisleri tarafından yapılmaktadır. Harita mühendisinin çizmiş olduğu pafta bağlı olduğu kurum tarafından onaylanmaktadır.
Pafta üzerinde yer alan bilgiler ise şunlardır: Arsanın yeri, tapu kaydı, pafta, ada ve parsel numarası, arsanın mevcut alanı, arsa üzerinde mevcut yapı varsa bu yapılar, yapının taşıyıcı sisteminin niteliğinin ne olduğu, kat sayısının kaç olduğu, kullanım amacının ne olduğu, emsal hesabına konu alanı, inşaat alanı ve toplam yapı inşaat alanı, yapı sahibinin kim olduğu, yapı müteahhidi, proje müellifleri ve proje denetimi yapan denetçi mimar ve mühendisler gibi bilgilerdir.
Pafta Bölümlemesi Nedir? Örnekleri ve Ölçekleri
Yeryüzünde yer alan tüm bölümlerin harita üzerinde paftada göstermek düşünüldüğü zaman pek mümkün değildir. Bu yüzden bölgelere ayırarak ölçeklendirme yapmak daha kolaydır ve mümkün hale gelmektedir. Pafta işlemleri sistematik olarak yapılmaktadır. Bu yüzden rastgele pafta işlemi yapmak mümkün değildir. Gerçeğe uygun bir şekilde yapılan boyutlarda ölçeğe göre belirlenen sabit enlem ve boylam farkları yer almaktadır.
Pafta Bölünmesi Sistemleri Nelerdir?
- UTM ve UPS Projeksiyonlarının Kullanıldığı Bölgeler
- Uluslararası Pafta Bölümleme Sistemi
- Ulusal Pafta Bölümleme Sistemi
- UTM (Universal Transverse Mercator)
- UPS (Universal Polar Stereographic)
Uluslararası Pafta Bölünmesi Nasıl Gerçekleşir?
1/250 000 Ölçekli Paftalar
Türkiye’ye bakıldığı zaman, orta boylamı 27° olan birinci dilimin doğusunda ve batısındaki 1° ve 30’ (bir derece 30 dakika)’lık boyutlu pafta, 1/250 000 ölçekli pafta olduğu görülmektedir. 1/250 000 ölçekli paftalar, içinde bulunan en büyük il ya da ilçenin adı ile adlandırılmaktadır.
1/100 000 Ölçekli Paftalar
1/250 000 ölçekli paftanın 1° 30’ lık kenarının üç eşit kısma, 1° ‘lik kenarının iki eşit kısma bölünmesi ile elde edilmektedir. 1/100 000 ölçekli bir pafta, 30 dakikalık enlemler ile 30 dakikalık boylamlar arasında kalan alanı kaplamaktadır. Türkiye, kuzeyden güneye 30 dakikalık enlemler, batıdan doğuya 30 dakikalık boylamlara ayrılarak her bir 1/100 000 ölçekli 30’ x 30’lık paftalar bir büyük harf ve rakamla numaralanmaktadır. Numaralamada, harfler kuzeyden güneye sırası ile ve rakamlar batıdan doğuya artacak şekilde verilmektedir.
1/50 000 Ölçekli Paftalar
Bu paftalar, 1/100 000 ölçekli paftaların dört eşit parçaya bölünmesi ile elde edilmektedir. Her bir parçaya kuzey batıdaki paftadan başlamak ve saat ibresi yönünde devam etmek üzere a, b, c ve d harfleri verilmektedir. Bu harfler, 1/100 000 ölçekli pafta numarasının arkasına (-) işaretinden sonra yazılarak 1/50 000 ölçekli pafta numaralanmaktadır.
1/25 000 Ölçekli Paftalar
1/25 000 ölçekli paftalar, 1/50 000 ölçekli paftanın dört eşit parçaya bölünmesi ile elde edilmektedir. Her oluşan paftaya sırasıyla olacak şekilde 1.2.3 ve 4 rakamları verilmektedir. Bu rakamlar 1/50 000 ölçekli pafta numarasının hemen arkasına yazılmak suretiyle 1/25 000 ölçekli paftaların numaraları elde edilmektedir.
İmar Sorgulama Nasıl Yapılır?
İmar sorgulaması yapmak için gerekli belediyelerin sitelerinden, askılarından ve fiziksel olarak tapu müdürlüklerine giderek sorgulama işlemlerini yapabilirsiniz. Bu sayede imar gelmiş yerleri görebilir ve hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Genellikle imar notlarını belediyeler kendi sitelerinde yayınlamaktadır.