Şeker yükleme testi kişi vücudunun şekere verdiği tepkiyi ölçmek için yapılan bir testtir. Son zamanlarda oldukça fazla kişide görülmeye başlayan diyabet, risk grubunda olan kişilere yapılması gereken bir uygulamadır.
Gebelere yapılan yükleme testi ile diyabet şüphesi olan kişilere yapılan şeker yükleme testi farklı gr değerlerinde olmaktadır. Test için yapılan şeker yüklemesi 50-75-100 gr arasında yapılmaktadır. Yükleme yapılırken ağız yolu ile glikoz alınmaktadır.
Yazının İçindekiler
Gebelikte Şeker Yükleme Testi Yaptırmayanlar
Kişilerde gebe kalma durumundan önce diyabet olup olmadığı oldukça önemli bir konudur. Hiç diyabet belirtisi göstermeyen kişilerde gebe kaldıktan sonra diyabet belirtileri çıkabiliyor. Bu durum %3-%10 arasındadır.
Daha önce hiç diyabet belirtisi göstermeyen ancak gebelik döneminde belirtileri ortaya çıkan kişilerdeki bu duruma gestasyonel diyabet denebiliyor. Gebelikten önce şeker hastalığı bulunan kadınların ise düzenli olarak kontrole giderek diyabeti kontrol altında tutması gerekmektedir.
Gebelikte Şeker Yükleme Testi Nedir?
Gebelik döneminde kişiler düzenli kontrollerini yaptırmaya özen göstermeye çalıştıkları için akıllara sıklıkla gelen sorulardan biri ‘gebelikte şeker yükleme testi nasıl yapılır?’ sorusudur. Kişinin vücuttaki insülin değerini ölçerek diyabet riski olup olmadığını kontrol etmek amacıyla yapılmaktadır.
Gebelikte diyabet riski en fazla 24. ve 28. haftalarda olmaktadır. Bu yüzden öncelikle gebe kalındıktan sonra bir şeker ölçümü yapılır. Her şey yolunda ise 24. ve 28. haftalarda şeker yüklemesi yapılır ve sonucuna göre tedavi uygulanır.
Gebelikte Şeker Yükleme Testi Yaptırılmalı Mı?
Gebelik döneminde fark edilmeyen diyabet anne adayına ve çocuğa zarar verebilmektedir. Bu yüzden şeker hastalığı ne kadar erken fark edilir ve tedavisi başlar ise anne ve bebek için o kadar faydalı olacaktır. Gebelikte ne kadar sağlıklı beslenilse bile kişide eğer diyabet varsa bu bilinmeli ve dikkat edilmelidir.
75 Gr Şeker Yükleme Testi Nasıl Yapılır?
Kişilere ne kadarlık bir şeker yükleme testi yapılacağı doktoru tarafından karar verilmektedir. 50-75-100 Gr şeker bulunan bir sıvı tüketilerek yapılır. Ağız yolu ile bu şeker gramı bulunan sıvılar alınır.
Şeker yüklemesi yapıldıktan sonra 1 saat beklenir ve şeker kişinin şeker düzeyi ölçülür. Şeker ölçümü yapıldıktan sonra sonuç 140 altında ise değer normal kabul edilmektedir. Ancak 140 üzerinde olan değer anormal kabul edilmektedir.
Şeker yükleme testi sonuçları yoğunluk durumuna bağlı olarak genellikle aynı gün içinde çıkmaktadır. Kişi şeker yükleme testi sonuçları çıktıktan sonra doktoruna göstererek gerekli görülürse tedaviye başlanır.
75 gr şeker yükleme testi yapıldığında açlık değerine 1 saat, 2 saat, 3 saat değerlerine bakılır. 75 gr yükleme yapılması uygun olan durumlar:
- Gebelikten önce kilosu fazla olan kişiler
- Ailede şeker hastalığı olan kişiler
- Daha önce yüksek şeker problemi olan kişiler
- Daha önce yaptığı doğumlarda 4 kilo ve üzeri bebeği olan kadınlar
- Daha önce ölü doğum yapmış olan kadınlar
- Daha önceki gebeliğinde şeker hastalığı olan kadınlar
- Polikistik over sendromu olan kadınlar.
Bu durumların haricinde ise 24. ve 28. haftalarda 50 gr şeker yükleme testi yapılır.
Vücuda Şeker Yüklemenin Zararları
Şeker yükleme testi nasıl yapılır sorusuna cevap bulduktan sonra kişiler testin zararlı olup olmadığını merak etmektedir. Şeker yükleme testi güvenli bir testtir. Ancak kişiler ‘ şeker yükleme testi neden yapılır?’ sorusunu merak etmektedir.
Genel olarak yapılıp yapılmaması kıyaslandığı zaman yapılmasının daha doğru olduğu söylenmektedir. Çünkü kişilerde diyabet teşhisi koymak için oldukça önemli bir aşamadır. Özellikle gebelerde birçok olumsuz durumun önüne geçilebilmektedir. Çünkü gebelikte görülen diyabetin oluşturabileceği birçok olumsuzluk bulunmaktadır. Bu olumsuz durumlar:
- Bebeğin fazla kilolu doğması
- Prematür doğum
- Bebekte solunum sıkıntısı
- Bebekte hipoglisemi
- Ölü doğum
- Dünyaya gelen bebeklerin ilerleyen yaşlarında obezite ya da diyabet ile karşılaşması.
75 Gr Şeker Yüklemesi Sonuçları Kaç Olmalıdır?
Kişilere 75 ya da 100 gr şeker yüklemesi yapıldığında açlık ve tokluk şeker seviyesine bakılır. Gebelerde açlık, 1.saat tokluk, 2.saat tokluk 3.saat tokluk ve 4.saat tokluk olarak test yapılır ve sonuçlara bakılır. Sonuçlardan ikisi 140 üzerinde olursa gebelik şekeri tanısı konur.
Erkeklerde Şeker Yüklemesi Nasıl Yapılır?
Erkeklerde şeker yükleme testi, kadınlara yapılan testten farklı değildir. Kişilere 75-100 gr şeker yüklemesi yapılarak açlık ve tokluk şekerinin sonuçlarına bakılır. Tokluk şekerinin 140 üzeri olması durumunda diyabet tanısı konur.
Şeker Yüklemesi Fiyatı
Şeker yükleme testi ücreti kişiler tarafından oldukça merak edilen bir konudur. Şeker yüklemesi fiyatı özel hastanelere göre farklılık göstermektedir. Ancak devlet hastanelerinde şeker yükleme testi için ücret ödenmemektedir.
Gebelikte Şeker Yüklemesi Hangi Bölümde Yapılır?
Gebelikte şeker yükleme testi yapılması gerekmektedir. Gebelikte şeker yüklemesi dâhiliye ( iç hastalıkları) bölümünde yapılmaktadır. Merak edilen bir diğer soru ise ‘şeker yükleme testi ne zaman yapılır?’ şeker yükleme testi gebelerde 24.ve 28.haftalarda yapılır.