Bugün sizlere 7’den 70’e herkesin bayıldığı dillere destan sütlaç tarifinden bahsedeceğim. Yaz kış fark etmeden her daim tüketmeyi sevdiğimiz bu sütlü tatlıyı hem sıcak hem soğuk servis edebileceğimiz gibi ister fırında ister ocakta pişirebiliriz. Ben bugün size ocakta sütlaç tarifi sunacağım.
Sizde bilirsiniz ki zaten çocukluktan aşina olduğumuz bu tat pirincin en güzel ve en tatlı hali olmakla birlikte tam ölçüleriyle işte karşınızda tadına doyum olmayan sütlaç tarifi:
Yazının İçindekiler
Sütlaç Malzemeleri
- ½ çay bardağı beyaz pirinç (3 yemek kaşığı)
- 2 su bardağı sıcak su
- 1 litre süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 2 yemek kaşığı tepeleme buğday nişastası
- 1 çay bardağı su
Püf Noktalar
- Damak zevkinize göre şekeri azalıp çoğaltmak sizin elinizdedir.
- Buğday nişastası yerine pirinç unu kullanmak da tercihiniz olabilir.
- Aşamalara sadık kalmak tatlının söylendiği gibi olmasını sağlar.
Gelelim yapım aşamasına. Buyrun:
Sütlaç Tarifi Yapımı
- 3 yemek kaşığı pirincimizi sadece bir kere sudan geçirip yıkadıktan sonra 2 su bardağı sıcak suya ilave ederek orta ateşte kaynatmaya başlayın. Bu sırada pirincimiz kaynarken nazikçe karıştırın.
- Pirincimiz suyu çekmeye başlayıp lapa lapa olmaya başladığında 1 litre sütü ilave edin. Karıştırın ve süt kaynayana kadar 5’er dakika aralarla karıştırın. Kaynadıktan sonra orta ateşte pişen sütlacımızın altını kısın ve 10 dakika da öyle karıştırın.
- Sonrasında 1 su bardağı şekerinizi de ilave edin ve yeniden kaynayana kadar kısık ateşte 4-5 dakika daha karıştırın.
- Sırada nişastasını eklemek kalıyor. Nişasta için bir kaba 2 yemek kaşığı nişastayı alın ve üzerine 1 çay bardağı suyu ekleyerek karıştırın. Sonrasında topaklanma olmaması adına tenceredeki sütlaç karışımımıza bir yandan karıştırarak, kapta yapmış olduğumuz nişasta karışımını yavaş yavaş ekleyin.
- Bu karışımı da karıştırıp, harmanladıktan sonra kıvam almaya başlayacaktır. Sütlacımız kaynamaya başlayıp yüzeyinde patlayanküçük küçük baloncuklar oluştuğunda, altı kısık olan sütlacımızı 1-2 dakika daha pişirip ocaktan alın. Ocaktan aldığınız sütlaç kıvamına geldikten sonra 1-2 dakika soğumaya bırakın.
- Harcımızı kepçe yardımıyla kaselere eşit şekilde paylaştırın. Her kaseye koymadan önce tenceredeki harcımızı karıştırın ki pirinçler en dibe çökmesin ve eşit miktarlarda koyabilesiniz.
- Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabına dikkatli şekilde yerleştirin. Bize kalırsa bir gece, tabi tercihen 2-3 saat soğumaya bırakın ki özleşsin. Soğuduktan sonra, servis etmeden önce dinlendirmek adına 5-10 dk çıkarın.
- Üzerini tarçın ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Dillere destan olacak bu tarifi sizlerin ve herkesin hoşuna gideceğine çok eminim. Şimdiden afiyet olsun!
Sütlacın Kalorisi Ne Kadardır?
Eee..tabi tadı güzel olduğu kadar kalorisi de bizler için önemli bir yer arz ediyor. Tadına doyamadığımız, yedikçe yemek istediğimiz sütlaçların acaba kalorisi ne kadar?
1 porsiyon sütlaç tabağı 265 kaloriye denk gelmektedir.