Gerek dalgınlık gerekse yanlış bilgilendirme sebebi ile yanlış hesaba para yatırma havale ya da eft yapmış olabiliriz. İnternetten ya da telefon bankacılığından yanlış bir hesaba para aktarılması olağan bir durumdur. Yalnızca bir rakamın bile yanlış yazılması paranın başka bir hesaba aktarılmasına sebep olabilmektedir. Yalnızca internet üzerinden değil aynı zamanda ATM’lerden de para transferi gerçekleşirken de hatalar yapılması mümkündür. Peki bu durumda ne yapılması gerekmektedir?
Hata yapma oranı en fazla olan yer internet bankacılığıdır. Tabii ki diğer kanallardan para transferi yaparken de hata yapmak mümkündür. Yanlış hesaba para yatıldığında ilk yapmanız gereken şey müşteri temsilcisine telefon etmek olmalıdır. Müşteri temsilcisine telefon ederek hesabı yanlış yazdığınızı dile getirmelisiniz. Gönderdiğiniz hesap numarası aynı bankaya ait ise banka müşterisi ile iletişime geçerek kısa sürede olayı çözüme kavuşturacaktır. Fakat farklı bir bankanın müşterisi ise bu işlem biraz daha uzun sürmektedir.
Yazının İçindekiler
Yanlış Hesaba Para Yatırma İadesi Nasıl Alınır?
Eğer farklı bir bankaya EFT işlemi gerçekleştiriyorsanız bu işlemin belli saatler içerisinde gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Bu saatler bankadan bankaya değişmekte olup, genel olarak 09.00 ile 17.30 arasındadır. Eğer aynı bankaya havale ettiyseniz bu işlemin herhangi bir saat sınırlandırılması bulunmamaktadır. EFT saatleri dışarısında yanlış bir hesaba para transferi gerçekleştirdiyseniz bu durumda işiniz biraz daha basit. İstediğiniz kanaldan bu yanlış para transferi işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Çünkü paranız zaten henüz karşı tarafından hesabına geçmemiş olacaktır.
Parayı Karşı Taraf İade Etmiyorsa
Maalesef paranızı yanlışlıkla da olsa birinin hesabınıza transfer ettiğinizde, o paranın iade edilip edilmemesi karşı tarafın isteğine bağlıdır. Bu durumda tabii ki paranızın peşinden gitmeli ve hukuki yollara başvurmalısınız. Bu durumlarda açılması gereken dava sebepsiz zenginleşme davasıdır. Bu dava da haklı görüneceğiniz için mahkeme masraflarınız da karşı taraf tarafından ödenecektir. Eğer hata banka tarafından gerçekleştiyse bu sefer mahkeme masrafları banka tarafından karşılanacaktır.
IBAN müşterinin hesap numarasının uluslararası standartlara uygun hale getirilmiş halidir. Bu sebeple para transferi işlemlerinin IBAN numarası ile gerçekleştirilmesi çok daha doğru olacaktır. Hesap numarası ile gerçekleştirilen para transferlerinden daha fazla hatalı işlem yapılmaktadır. IBAN da hesap numarası da ISO 13616 standartlarına göre oluşmaktadır. Iban ile gönderilen para transferlerinde yanlışlık ihtimali daha kolay kontrol edilmektedir. Bu nedenle de hata yapma ihtimali en aza inmektedir.
Yanlış Hesaba Para Göndersem Ne Olur?
Yanlış hesaba para yatırdığınızda, paranın miktarı çok fazla ise müşteri temsilcilerini arayarak hesabın bloke edilmesini talep edebilirsiniz. Bu süreç çok hızlı bir şekilde gerçekleşmelidir. Çünkü, karşı tarafından iyi niyetli olup olmadığını bilemezsiniz. Siz işlemi gerçekleştirene kadar paranız çekilirse yapabilecek bir şey kalmayabilir. Günümüz stresi, kafa yorgunluğu, hatalı bilgilendirilmeniz gibi birçok sebep ile para transferi işlemi sırasında hatalar yapabilirsiniz. Bu hata genel olarak yanlış hesap numarasına parayı yatırmaktan geçmektedir. Eğer aynı banka müşterisine paranızı yanlışlıkla gönderdiyseniz banka o müşterisi ile derhal iletişime geçecektir. Karşı tarafında iyi niyetli olması sonucunda hatalı göndermiş olduğunuz paranızın miktarı size iade edilmektedir.
Fakat karşı taraf başka banka müşterisi ise banka öncelikle karşı banka ile iletişime geçmekte ve bilgilendirme yapmaktadır. O banka müşterisi ile iletişime geçecektir. Bu durumda süreç biraz daha uzamaktadır. Yanlış para transferi mesai saatleri dışında gerçekleştiyse ve farklı bir bankaya gönderildiyse EFT iptal işlemi o durumda oldukça basit. İnternet bankacılığı ile dahi EFT işlemini akşam saatlerinde geri çekebilirsiniz.
Bankaların Müşteri Temsilcileri
Bankaların müşteri temsilcilerine aşağıdan ulaşıp detaylı bilgiyi en doğru şekilde alabilirsiniz. Aksi takdirde farklı işlemler yapmanıza sebep olabilir.
Ziraat Bankası Müşteri Hizmetleri Direk Bağlanma: 2+1+Şifreniz+0
Yapı Kredi Müşteri Hizmetleri Direk Bağlanma: 4+2
Vakıfbank Müşteri Hizmetleri Direk Bağlanma: 3 + 0
Türkiye Finans Bankası Müşteri Hizmetleri Direk Bağlanma: Otomatik
TEB Müşteri Hizmetleri Direk Bağlanma: 3+2+2
Şekerbank Müşteri Hizmetleri Direk Bağlanma: Otomatik
Kuveyt Türk Müşteri Hizmetleri Direk Bağlanma: Otomatik
İş Bankası Müşteri Hizmetleri Direk Bağlanma: 5+6+1
ING Bank Müşteri Hizmetleri Direk Bağlanma: 3+0
HSBC Müşteri Hizmetleri Direk Bağlanma: 1+4+5
Halkbank Müşteri Hizmetleri Direk Bağlanma: 0
Garanti Müşteri Hizmetleri Direk Bağlanma: 1+3+5
Finansbank Müşteri Hizmetleri Direk Bağlanma: 3+2+6+2
Enpara Müşteri Hizmetleri Direk Bağlanma: Otomatik
Denizbank Müşteri Hizmetleri Direk Bağlanma: 0
Burgan Bank Müşteri Hizmetleri Direk Bağlanma: 0
Bank Asya Müşteri Hizmetleri Direk Bağlanma: 2+2+4
Albaraka Türk Müşteri Hizmetleri Direk Bağlanma: 0
Akbank Müşteri Hizmetleri Direk Bağlanma: 4 ve 2